Od GRAS-a će biti osnovane dvije firme

Bez autora
Dec 11 2016

GRAS će biti ugašen. Na njegovim temeljima osnovat će se dva nova preduzeća, jedno će se baviti autobuskim i minibuskim prijevozom putnika, dok će drugo upravljati tramvajima i trolejbusima. Ovo je najizvjesniji scenarij, koji se već dva mjeseca priprema u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo. Kako saznajemo, u dva nova preduzeća radit će 800 radika iz GRAS-a, dok će ih 400 biti otpušteno, i to mahom onih koji su tužili firmu. Zbog ispunjavanja uvjeta, u penziju će biti poslano još 100 zaposlenika. Zamišljeno je da GRAS bude otpisan sa svim dugovima i potraživanjima radnika. Planirano je da prijevoz putnika u Kantonu preuzmu nova dva preduzeća, koja će se formirati i preuzeti brigu o tramvajskim, trolejbuskim, autobuskim i minibuskim linijama, saznajemo iz Uprave.

Od GRAS-a će biti osnovane dvije firmeGRAS će biti ugašen. Na njegovim temeljima osnovat će se dva nova preduzeća, jedno će se baviti autobuskim i minibuskim prijevozom putnika, dok će drugo upravljati tramvajima i trolejbusima. Ovo je najizvjesniji scenarij, koji se već dva mjeseca priprema u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, a koji je za “Avaz” otkriven u Upravi preduzeća.

Preuzeti linije

Kako saznajemo, u dva nova preduzeća radit će 800 radika iz GRAS-a, dok će ih 400 biti otpušteno, i to mahom onih koji su tužili firmu. Zbog ispunjavanja uvjeta, u penziju će biti poslano još 100 zaposlenika.

- Zamišljeno je da GRAS bude otpisan sa svim dugovima i potraživanjima radnika. Planirano je da prijevoz putnika u Kantonu preuzmu nova dva preduzeća, koja će se formirati i preuzeti brigu o tramvajskim, trolejbuskim, autobuskim i minibuskim linijama – saznajemo iz Uprave.

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata GRAS-a, u izjavi za naš list kaže da ne zna ništa o osnivanju novih preduzeća i eventualnim smjenama, ali ističe da su priče o stečaju firme sve glasnije.

Naslijediti dug

- Ne možemo otići u stečaj dok se ne isplati i posljednja marka duga radnicima. Mislim da se Vladi, kao našem vlasniku, ne isplati da nas pošalju u stečaj i da prave nova preduzeća, jer će ona samo naslijediti GRAS-ova dugovanja – rekao je Himzanija.

Fišo bez komentara

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, kojeg smo jučer kontaktirali, kazao nam je da od nas prvi put čuje informaciju o osnivanju novih firmi!? Kako bismo dobili detalj više o ovoj priči, pokušavali smo doći i do direktora Avde Vatrića, ali on nije odgovarao na pozive.

Tanović umjesto Vatrića?

Osnivanje novih firmi na temeljima GRAS-a nisu jedine novine. Naime, kako se špekulira i priča po hodnicima preduzeća, nasljednik sadašnjeg direktora Avde Vatrića mogao bi biti Esad Tanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik