Otvoren prvi "solarni" aerodrom

Bez autora
Feb 28 2016

Prvi aerodrom koji se napaja solarnom energijom na afričkom kontinentu otvoren je u gradu George u Južnoafričkoj Republici. Ministar transporta tim povodom izjavio je kako se radi o potezu koji će ojačati ekološke inicijative na afričkom kontinentu.Solarna energija koja se sakuplja uz pomoć panela na površini od 200 kvadratnih metara davaće 750 kilovata čiste obnovljive električne energije za aerodrom. Kapacitet prizvedene energije s vremenom će rasti, a viškovi će biti prodavani nacionalnoj elektroprivrednoj kompaniji Eskom.

Otvoren prvi "solarni" aerodromPrvi aerodrom koji se napaja solarnom energijom na afričkom kontinentu otvoren je u gradu George u Južnoafričkoj Republici.

Ministar transporta Dipou Peters tim povodom izjavio je kako se radi o potezu koji će ojačati ekološke inicijative na afričkom kontinentu.

Solarna energija koja se sakuplja uz pomoć panela na površini od 200 kvadratnih metara davaće 750 kilovata čiste obnovljive električne energije za aerodrom.

Kapacitet prizvedene energije s vremenom će rasti, a viškovi će biti prodavani nacionalnoj elektroprivrednoj kompaniji Eskom.

"Vlada je na putu tranzicije Južnoafričke Republike u zemlju koja će smanjiti emisiju krabona, sa ikluzivnom, efikasnom i klimatski prihvatljivom ekonomijom i društvom", kazao je ministar.

Izgradnja solarne elektrane završena je dva meseca pre roka, a počela je u martu prošle godine. Investicija je vredna oko milion američkih dolara.

Ovo je samo deo plana prema kom će se u periodu 2025.-2030. godina svih devet aerodroma u Južnoafričkoj Republici, kojima upravlja nacionalna kompanija ACSA, prebaciti na izvore čiste energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik