Puna primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju

Bez autora
Feb 07 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoji nijedan razlog da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne primenjuje i poručila da država neće dozvoliti njegovo nepoštovanje. Mihajlović je u pisanoj izjavi za medije povodom protesta kombi prevonzika, istakla da nema potrebe ni da bilo ko plaši radnike koji danas voze kombije i od toga hrane svoje porodice da će ostati bez posla. Niko od njih neće ostati na ulici, jer sve firme koje se danas bave kombi prevozom imaju mogućnost da se u najkraćem roku registruju i počnu da rade u skladu sa zakonom, poručila je ona. Mihajlović je dodala da je borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade i premijera Aleksandra Vučića, i podsetila na to da država godišnje zbog sive ekonomije u oblasti drumskog transporta izgubi više od 55 miliona evra, pri čemu je vanlinijski transport jedan od ozbiljnih generatora ovog problema.

Puna primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćajuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da ne postoji nijedan razlog da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne primenjuje i poručila da država neće dozvoliti njegovo nepoštovanje.

Mihajlović je u pisanoj izjavi za medije povodom protesta kombi prevonzika, istakla da nema potrebe ni da bilo ko plaši radnike koji danas voze kombije i od toga hrane svoje porodice da će ostati bez posla.

Niko od njih neće ostati na ulici, jer sve firme koje se danas bave kombi prevozom imaju mogućnost da se u najkraćem roku registruju i počnu da rade u skladu sa zakonom, poručila je ona.

Mihajlović je dodala da je borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta Vlade i premijera Aleksandra Vučića, i podsetila na to da država godišnje zbog sive ekonomije u oblasti drumskog transporta izgubi više od 55 miliona evra, pri čemu je vanlinijski transport jedan od ozbiljnih generatora ovog problema.

Prema njenim rečima, nelegalni prevoznici ugrožavaju hiljade drugih radnika koji su zaposleni u prevozničkim firmama koje poštuju zakon.

Ona je podsetila na to da vanlinijski kombi prevoz nije bio dozvoljen ni po ranijim zakonima i da je privrednicima bilo ostavljeno godinu i po dana da se pripreme za zakon čija primena počinje 12. februara.

Mihajlović je ukazala na to da kombi kao vrsta vozila nije zakonom definisana kategorija ni po postojećim zakonima, već je reč o putničkim vozilima koja ne mogu obavljati međugradski i međunarodni prevoz putnika.

Ovakvim prevozom dovodi se u pitanje i bezbednost putnika jer kombi vozila nemaju tahografe i nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača, naglasila je ona.

Mihajlović je dodala da je resorno ministarstvo uvek otvoreno za dijalog i pomoć svima, ali u okviru važećih zakonskih propisa, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik