Radovi na pruzi Beograd–Budimpešta počinju krajem godine

Bez autora
May 15 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas u Pekingu sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Glavna tema razgovora bio je projekat brze dvokolosečne pruge Beograd–Budimpešta i početak modernizacije ove pruge koju dve zemlje realizuju zajedno sa Kinom. Mihajlović je prenela Sijartu da je na sastancima sa kineskim partnerima ocenjeno da bi radovi na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove mogli da počnu upravo u vreme samita 16 zemalja Evrope i Kine, koji će u novembru biti održan u Budimpešti. Sijarto je rekao da je, budući da razgovori dveju zemalja dobro napreduju, realno očekivati da Mađarska i Srbija imaju sličnu dinamiku u rekonstrukciji deonica na svojoj teritoriji.

Radovi na pruzi Beograd–Budimpešta počinju krajem godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas u Pekingu sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Glavna tema razgovora bio je projekat brze dvokolosečne pruge Beograd–Budimpešta i početak modernizacije ove pruge koju dve zemlje realizuju zajedno sa Kinom. 

Mihajlović je prenela Sijartu da je na sastancima sa kineskim partnerima ocenjeno da bi radovi na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove mogli da počnu upravo u vreme samita 16 zemalja Evrope i Kine, koji će u novembru biti održan u Budimpešti. 

Sijarto je rekao da je, budući da razgovori dveju zemalja dobro napreduju, realno očekivati da Mađarska i Srbija imaju sličnu dinamiku u rekonstrukciji deonica na svojoj teritoriji.

Mihajlović i Sijarto su istakli da bi na sastanku trilateralne radne grupe o ovom projektu, koji će biti održan 8. juna u Budimpešti, mogli da budu razmotreni i svi ostali detalji vezani za početak radova na ovoj deonici.

Mihajlović je izrazila zahvalnost svom sagovorniku na velikoj pomoći koju je Mađarska pružila Srbiji tokom zime i na ledolomcu koji je pomogao da se razbije led koji je okovao Dunav i onemogućio plovidbu.

Ona će sutra, nakon sastanka sa premijerom i predsednikom Narodne Republike Kine, potpisati ugovor sa Eksim bankom o finansiranju prve deonice brze pruge Beograd–Budimpešta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik