Slovenci Airbusu rade lakša sjedala koja štede gorivo

Bez autora
Feb 06 2017

Lakša, udobnija, sigurnija...od 2020. u zrakoplovima Airbusa mogla bi biti nova putnička sjedala, koja zajedno razvijaju tvrtka Boxmark Leather iz Kidričeva u Sloveniji (pogon ima i u Hrvatskoj, u Varaždinu), te Sandi Češko, ugledni poduzetnik. Oni su se udružili s europskim avionskim divom u razvoju inovativnog avionskog sjedala, čija bi proizvodnja u Sloveniji otvorila stotine radnih mjesta i milijune eura prihoda. Riječ je još uvijek o prototipu sjedala na osnovu tehnologije octaspring, opruge sa smjesom od umjetne pjene koja se ugrađuje u poznate madrace Dormeo, koje je patentirala i prodaje Češkova tvrtka Studio Moderna. Jedan od najbogatijih Slovenaca je i inicirao susret s Marjanom Trobišem, vlasnikom Boxmarka, specijaliziranog i za izradu presvlake za autosjedala, među ostalim za VW, Audi, Mercedes, koji je pristao na zajednički deal.

Slovenci Airbusu rade lakša sjedala koja štede gorivoLakša, udobnija, sigurnija...od 2020. u zrakoplovima Airbusa mogla bi biti nova putnička sjedala, koja zajedno razvijaju tvrtka Boxmark Leather iz Kidričeva u Sloveniji (pogon ima i u Hrvatskoj, u Varaždinu), te Sandi Češko, ugledni poduzetnik. Oni su se udružili s europskim avionskim divom u razvoju inovativnog avionskog sjedala, čija bi proizvodnja u Sloveniji otvorila stotine radnih mjesta i milijune eura prihoda, pišu Finance.

Kao u madracima

Riječ je još uvijek o prototipu sjedala na osnovu tehnologije octaspring, opruge sa smjesom od umjetne pjene koja se ugrađuje u poznate madrace Dormeo, koje je patentirala i prodaje Češkova tvrtka Studio Moderna. Jedan od najbogatijih Slovenaca je i inicirao susret s Marjanom Trobišem, vlasnikom Boxmarka, specijaliziranog i za izradu presvlake za autosjedala, među ostalim za VW, Audi, Mercedes, koji je pristao na zajednički deal.

Prototip su tako izložili i na zrakoplovnom sajmu u Hamburgu u Njemačkoj, gdje su ga zapazili predstavnici Airbusa; sjedalo koje bi zbog svoje mase utjecalo i na smanjenje troška goriva svidjelo im se i odmah su se zainteresirali za njegov razvoj uložili. Ovih dana suradnja triju strana bi trebala biti i formalizirana, iz europskog fonda osiguran im je 2,1 milijun eura bespovratne potpore, a partnerstvo bi značilo i dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj koncepta sjedišta od pjene octaspring, s ciljem da se prijeđe u serijsku proizvodnju i ugradnju sjedala u zrakoplove.

Potpuno nova dimenzija

"U razvoj treba uložiti najmanje toliko novca koliko ćemo dobiti nepovratnih sredstava, dakle, stajat će nas sve oko četiri milijuna eura", kaže Marjan Trobiš iz Boxmarka, koji već radi i za zrakoplovnu industriju, od koje ove godine očekuje oko 10 milijuna eura prihoda.  "Obzirom na to da postajemo partner Sandiju Češku i Airbusu u razvoju inovativnih sjedala, otvara nam se mogućnost ulaska u te zrakoplove, ali i ne samo njih, jer nova sjedala su pogodna i za automobole, brodove. Naš je posao da octaspring opruge presvučemo kožom ili drugim materijalima i ponudimo ih tržištu", objašnjava šef Boxmarka, koji zapošljava oko 2100 ljudi i ima u 2016. prihod od 158 milijuna eura.

I Češku je ovo novi poslovni izazov, potpuno nova dimenzija, reći će, jer eventualni uspjeh otvara druga vrata i vodi i novim ugovorima. Octaspring se izvrsno prodaje u krevetima u istočnoj Europi, Britaniji, Nizozemskoj, SAD-u, Japanu i Kini, a veza s Airbusom potiče i razvoj drugih poslovnih strategija. On ističe da zato u suradnji s Airbusom vidi veliku šansu za slovenska poduzeća, uz Boxmark Leather i Plamu, to je, primjerice, i Donar. "Ima i mogućnosti za programere i dizajnere, ne samo proizvođače, da pokažu što znaju i nametnu se idejama i tehnologijama. U tome nas mogu podržati i europski fondovi, kako bismo bili konkurentniji i kao gospodarstvo i kao država", napominje Češko.

Oscar uređenja aviona

Nominacija za Crystal Cabin Award

Boxmarkovo i Češkovo sjedalo s octaspringom na sajmu u Hamburgu je nominirano za vrijedno priznanje Crystal Cabin Award. "To je Oscar za unutarnje uređenje i opremanje zrakoplova, ušli smo u uži izbor za nagradu, a pobjednik se proglašava u travnju", reći će Trobiš i Češko. Oni napominju da u poslovanju partneri jedan drugome moraju pomagati, i da se zato Češko odlučio za odnos s Boxmark Leatherom, koji je vodeća tvrtka u Sloveniji u svojoj branši, posvećena inovacijama i hrabra u izazovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik