Šta vas čeka na putu do Grčke

Bez autora
Jun 12 2017

Četvoročlanoj porodici će za odlazak i povratak automobilom na letovanje iz Beograda do Halkidikija (sa svim troškovima) biti potrebno oko 140 evra. Putarine su ove godine nešto skuplje u Srbiji, ali više ne mora da se vadi međunarodna vozačka dozvola. Međutim, pored finansijskih razloga, najveća prednost odlaska u Grčku kolima je mogućnost da turista svrati gde god želi, ode na izlet ili u šoping kada njemu odgovara, menja plaže i gospodari svojim vremenom. Osim pasoša, od dokumenata vam je potreban zeleni karton, ali samo ukoliko do Grčke idete preko Makedonije. Ko se odluči da letuje na Tasosu ili u Aleksandropuliju, može da putuje i preko Bugarske, a tamo zeleni karton nije potreban. Srpski i makedonski građevinci privode kraju radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10, ali će vozači do otvaranja svih šest traka na potezu do Grčke morati da sačekaju sledeću godinu. Naime, u Srbiji se gradi n34, a u Makedoniji fali još 28 kilometara auto-puta.

Šta vas čeka na putu do GrčkeČetvoročlanoj porodici će za odlazak i povratak automobilom na letovanje iz Beograda do Halkidikija (sa svim troškovima) biti potrebno oko 140 evra. Putarine su ove godine nešto skuplje u Srbiji, ali više ne mora da se vadi međunarodna vozačka dozvola.

Međutim, pored finansijskih razloga, najveća prednost odlaska u Grčku kolima je mogućnost da turista svrati gde god želi, ode na izlet ili u šoping kada njemu odgovara, menja plaže i gospodari svojim vremenom.

Osim pasoša, od dokumenata vam je potreban zeleni karton, ali samo ukoliko do Grčke idete preko Makedonije. Ko se odluči da letuje na Tasosu ili u Aleksandropuliju, može da putuje i preko Bugarske, a tamo zeleni karton nije potreban.

Srpski i makedonski građevinci privode kraju radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10, ali će vozači do otvaranja svih šest traka na potezu do Grčke morati da sačekaju sledeću godinu. Naime, u Srbiji se gradi n34, a u Makedoniji fali još 28 kilometara auto-puta.

Vozači će na pojedinim deonicama morati da se "mimoilaze" s majstorima. Od Grdelice do Vladičinog Hana će i ove sezone moći s postojećeg magistralnog puta da se posmatra kako teku radovi u Grdeličkoj klisuri. Od Vladičinog Hana do Srpske kuće vozači će moći, kao i lane, da voze auto-putem 35 kilometara, a potom se opet vraćaju na magistralu, do Levosoja. Ni na auto-putu kroz Makedoniju još nisu završeni radovi na rekonstrukciji deonice od Kumanova do Skoplja.

Putarina od Beograda do makedonske granice košta 1.090 dinara - u Nišu se plaća 800 dinara, u Doljevcu 210, a na novoj naplatnoj rampi kod Preševa još 80 dinara. Treba pripremiti i sitne evre za put kroz Makedoniju, jer će na tri naplatne rampe vozačima tražiti dva puta po evro i po i jednom dva evra. Kome je ostala makedonska valuta od prošle godine, treba da spremi 200 denara. Ko nema sitne evre, najbolje je da na graničnom prelazu Tabanovce promeni sedam evra u denare, što je dovoljno za putarinu u oba smera, jer će tako uštedeti tri evra koji mogu da se iskoriste za kafu. U Grčkoj se od graničnog prelaza Evzoni do Halkidikija ne plaća putarina.

Takođe, dobro izvagajte prednosti i mane dnevne i noćne vožnje. Noću su manje gužve, naročito na granicama, nije vrućina, a kroz Grdeličku klisuru, farovi vozila iz suprotnog smera će vam najaviti da dolaze iza krivine. Mnogi roditelji se odlučuju za ovaj termin i zbog toga što noću deca uglavnom prespavaju put, ali i zbog želje da im "ne propadne dan za kupanje".

S druge strane, vožnja danju je neuporedivo bezbednija, a turisti ne samo što će moći da uživaju u prirodnim lepotama, već i da organizuju usputne izlete. Dobar savet je i da za polazak izbegavate vikende i "okrugle" datume, kao što su prvi i petnaesti u mesecu, jer su tada najveće gužve.

Kada je šoping u pitanju, fri-šop na graničnom prelazu "Evzoni" nema ništa što ne može jeftinije da se kupi u Solunu.
Oko njega postoji i nekoliko velikih tržnih centara - "Kosmos", "Apolonija", "Makedonija", "Platea", "Mega autlet", "Siti gejt", a tu je i "Ikea". Svi imaju dovoljno parking-mesta, a od "Ikee" polazi i gradski prevoz sve do centra Soluna. Ko letuje na Tasosu, može da svrati u šoping centar u Seresu. U povratku je preporuka da obiđete Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu ili da odete do Kajmakčalana.

Gorivo je najjeftinije u Makedoniji, pa je dobar savet napuniti razervoar pre nego što uđete u Grčku.
I ono što je najvažnije - ne žurite. Niste krenuli na trke, već na odmor, a njegov deo je i udobna i bezbedna vožnja do mora.

Trajekt dodatni trošak

Do Tasosa je najbliži put preko Dojrana, gde mnogi prespavaju, a kilometraža koja treba da se pređe iznosi 809 kilometara, dok je 18 evra ukupna putarina. Kada se putuje preko Bugarske prelazi se 729 kilometara i putarina iznosi 11,5 evra, s tim što se u Bugarskoj kupuju vinjete.

Dodatni izdatak za one koji žele da letuju na ovom ostrvu je i trajekt. Onaj iz Keramotija ide do glavnog grada na Tasosu - Limenasa. Vožnja traje oko 40 minuta, a u sezoni saobraća na svakih 30-60 minuta. Odrasli plaćaju 3,50, a deca od pet do 10 godina 1,50 evra. Taksa za automobil je 16 evra. Zbog čestih polazaka i niže cene, ova linija je češći izbor nego ona iz Kavale, jer prevoz za odrasle košta pet evra, a za automobile 19 evra.

Podaci
* 140 Evra koštaju odlazak na Halkidiki i povratak kolima 
* 1.090 Dinara je putarina od Beograda do makedonske granice 
* 5 Evra je putarina na tri rampe u Makedoniji

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik