Treći put produžen rok za koncesiju

Bez autora
May 10 2017

Urkos činjenici da se na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom „Nikola Tesla” javilo 27 zainteresovanih kompanija i da su državni zvaničnici isticali kako vlada veliko interesovanje za beogradsku vazdušnu luku, država već treći put produžava rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda. Kako može da se vidi u oglasu koji je danas objavljen u „Politici”, kao novi rok postavljen je 30. maj. Prilikom prethodnog produžetka rokova kao krajnji datum za dostavljanje neobavezujućih ponuda bio je definisan 15. maj. Prethodno je rok bio 24. april. Zvanično, i prvi i drugi i treći put opravdanje za ovo prolongiranje bilo je isto. To je učinjeno „na zahtev velikog broja kvalifikacionih učesnika”, kao po pravilu se navodi u oglasima koje aerodrom objavljuje. Zainteresovani ponuđači su, kažu nadležni, postavili veliki broj pitanja oko neophodne konkursne dokumentacije.

Treći put produžen rok za koncesijuUprkos činjenici da se na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom „Nikola Tesla” javilo 27 zainteresovanih kompanija i da su državni zvaničnici isticali kako vlada veliko interesovanje za beogradsku vazdušnu luku, država već treći put produžava rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda.

Kako može da se vidi u oglasu koji je danas objavljen u „Politici”, kao novi rok postavljen je 30. maj. 

Prilikom prethodnog produžetka rokova kao krajnji datum za dostavljanje neobavezujućih ponuda bio je definisan 15. maj. Prethodno je rok bio 24. april. Zvanično, i prvi i drugi i treći put opravdanje za ovo prolongiranje bilo je isto.

To je učinjeno „na zahtev velikog broja kvalifikacionih učesnika”, kao po pravilu se navodi u oglasima koje aerodrom objavljuje. Zainteresovani ponuđači su, kažu nadležni, postavili veliki broj pitanja oko neophodne konkursne dokumentacije. Ranije je bilo reči da su zainteresovani nemački „Fraport”, „Inčion internešenel erport” iz Južne Koreje, „Mančester erport” iz Engleske, „Micubiši” iz Japana, „Cirih erport internešenel” iz Švajcarske, „Vensi” iz Francuske...

Pritom, treba naglasiti i to da je ovde reč tek o prvoj fazi postupka u kojoj se dostavljaju ponude koje ni po čemu ne obavezuju zainteresovane potencijalne koncesionare. U najnovijem oglasu se navodi i da se rokovi produžavaju kako bi zainteresovani ponuđači mogli da iskoriste pravo da „formiraju konzorcijume sa trećim licima”. Reč je o takozvanim pridruženim članovima konzorcijuma. U oglasu se ističe i to da je baš tim povodom stiglo mnogo pitanja. Zato je Vlada Republike Srbije 28. aprila objavila instrukcije za zainteresovane ponuđače, što je, pravdaju se nadležni, takođe bilo jedno od opravdanja za novi produžetak rokova.

Prava trka za izbor koncesionara počinje 1. juna, kada bi, trebalo da počnu da stižu obavezujuće ponude. Naravno, ako država ne odluči da još jednom produži prvu fazu postupka. Postupak je tako kreiran da država zatim u roku od 10 kalendarskih dana mora da donese odluku ko kvalifikovao za učešće u drugoj fazi postupka. Tek kad nadležni objave imena onih koji su prošli kvalifikacije počinje druga faza postupka koja će trajati dva i po meseca (75 kalendarskih dana). Što znači da bismo negde krajem avgusta trebali da saznamo kome će država poveriti aerodrom na upravljanje u narednih 25 godina.

Inicijalno, javni poziv je objavljen 10. februara, što praktično znači da neobavezujući deo postupka traje tri i po meseca.

Koncesija se daje „za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera”.

Koncesiju neće moći da dobiju kompanije koje upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda, navodi se u javnom pozivu još od 10. februara. Postupak izbora najpovoljnijeg koncesionara odvijaće se u dve faze.

Istovremeno, ovih dana ističe rok za dostavljanje ponuda za koncesionara za aerodrom u Sofiji. Bugarska je, takođe nekoliko puta prolongirala ovaj postupak, a kao krajnji datum poslednji put postavili su 22. maj. Rok je produžavan četiri puta. Bugarski mediji ovaj postupak već nazivaju „sagom koja predugo traje”. Inicijalno, kao krajnji rok bio je postavljen septembar 2016. godine. Od tada do danas rok je četiri puta produžavan.

Primera radi tender za aerodrom u Zagrebu raspisan je u februaru 2011. godine a prvi ugovor potpisan je u aprilu 2012. godine. Posle nekoliko aneksa konačni ugovor bio je u decembru 2013. godine. Plan je bio da se sve završi do septembra 2011.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević nada se da država to radi jer u vladi sazreva mišljenje da koncesija možda i nije dobro rešenje.

– Reč je o profitabilnoj firmi, koja dobro posluje i gde nisu neophodne velike investicije – smatra Kovačević.

Drugi razlog može da bude to što je postupak loše isplaniran. Krupni privatizacioni projekti su uvek nervozno urađeni i nedovoljno isplanirani.

Iskustva iz regiona nisu sjajna, trajanje tih postupaka zavisi od raznih faktora, zaključuje Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik