Železnice čeka restrukturiranje

Bez autora
Dec 27 2016

Od prvog januara, "Želenice Srbije", koje čine tri zavisna preduzeća "Infrastruktura", "Kargo" i "Srbija voz", ući će u novu fazu restrukturiranja koja podrazumeva otpuštanje oko 3.000 radnika, ali i novi investicioni ciklus. Ove godine je iz Rusije isporučeno svih 27 motornih garnitura, koje će voziti putnike preko 125 kilometra novih koloseka. Dve velike svetske sile su investitori i kreditori obnove Železnice Srbije – Kina i Rusija, koje su našle zajednički interes da grade pruge u Srbiji. Trenutno je najveći investitor na srpskim železnicama – ruska železnica, koja iz kredita od 800 miliona dolara obnavlja pruge i železničku infrastruktru. Ove godine je završena dvokolosečna pruga Beograd–Pančevo, ali je i obnovljeno mnogo deonica Koridora deset. Rusi zajedno sa Kinezima od proleća treba počnu sa gradnjom pruge od Beograda do Budimpešte.

Železnice čeka restrukturiranjeOd prvog januara, "Želenice Srbije", koje čine tri zavisna preduzeća "Infrastruktura", "Kargo" i "Srbija voz", ući će u novu fazu restrukturiranja koja podrazumeva otpuštanje oko 3.000 radnika, ali i novi investicioni ciklus. Ove godine je iz Rusije isporučeno svih 27 motornih garnitura, koje će voziti putnike preko 125 kilometra novih koloseka. Dve velike svetske sile su investitori i kreditori obnove Železnice Srbije – Kina i Rusija, koje su našle zajednički interes da grade pruge u Srbiji.

Trenutno je najveći investitor na srpskim železnicama – ruska železnica, koja iz kredita od 800 miliona dolara obnavlja pruge i železničku infrastruktru. Ove godine je završena  dvokolosečna pruga Beograd–Pančevo, ali je i obnovljeno mnogo deonica Koridora deset. Rusi zajedno sa Kinezima od proleća treba počnu sa gradnjom pruge od Beograda do Budimpešte.

"Kada se završi, za tri do četiri godine, ova pruga će biti dvokolosečna, moći će da primi vozove koji idu brzinom do 200 kilometara na sat, a teretni vozovi će moći da idu 120 kilometara na sat. Od Beograda do Budimpešte moći će da se stigne za tri i po sata", ističe specijalni savetnik u Ministarstvu infrastrukture Rade Obradović.

Kinezi daju kompletnu telekomonunikacionu infrastrukturu na ovoj pruzi, što znači automatizaciju saobraćaja, ali i internt vezu za putnike. Domaći projektanti sarađuju sa kineskom kompanijom "Huavej", a nosilac projekta je domaća firma CIP.

"Mašinovođe će imati manje posla, vozovi će se automatski ukrštati, smanjiće se ljudske greške i povećati bezbednost", napominje projektant CIP-a Ilić Ana.

"Infrastruktura železnice" je zadovoljna izgradnjom pruga i saradnjom sa stranim partnerima, a ovogodišnji rezultati su impozantni.

"Ove godine, za 215 miliona evra obnovili smo 125 kilometara pruge, i pripremili značajne projekte za 2017. godinu, kada nas očekuje investicija od oko 640 miliona evra i oko 275 kilometra novih rekonstruisanih pruga", rekao je generalni direktor "Infrastrukture" Dušan Garibović.

Najbolja vest je da više od 50 odsto poslova na našim prugama rade domaće firme, tako da se šine ni pragovi ne uvoze. Sa Kinezima je za prugu Beograd–Budimpešta napravljen dogovor da učešće bude 54 prema 46 u korist kineskih firmi, ali će i taj posao doneti i višemilionsku zaradu domaćim dobavljačima materijala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik