Željeznice RS-a i u ovoj godini posluju s gubitkom

Bez autora
May 14 2017

Željeznice Republike Srpske su u prvom kvartalu nastavile s negativnim poslovanjem. Dok se čeka na primjenu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i pravilnika o radu na Željeznicama, gubici za period januar-mart iznosili su 4,4 miliona KM. Novi finansijski pad uvećao je akumulirani gubitak tog preduzeća na 87,4 miliona KM. U finansijskom izvještaju Željeznica RS-a za prvi kvartal 2017. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se i da je prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio 3.087 i manji je u odnosu na isti period lani, kada je bio zaposleno 3.147 radnika. Generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović ranije je najavio da bi, prema sistematizaciji i modernizaciji koja se provodi u ovom javnom preduzeću, u prvom kvartalu naredne godine trebalo da imaju oko 500 radnika manje.

Željeznice RS-a i u ovoj godini posluju s gubitkomŽeljeznice Republike Srpske su u prvom kvartalu nastavile s negativnim poslovanjem.

Dok se čeka na primjenu novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i pravilnika o radu na Željeznicama, gubici za period januar-mart iznosili su 4,4 miliona KM.

Novi finansijski pad uvećao je akumulirani gubitak tog preduzeća na 87,4 miliona KM.

U finansijskom izvještaju Željeznica RS-a za prvi kvartal 2017. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se i da je prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio 3.087 i manji je u odnosu na isti period lani, kada je bio zaposleno 3.147 radnika.

Generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović ranije je najavio da bi, prema sistematizaciji i modernizaciji koja se provodi u ovom javnom preduzeću, u prvom kvartalu naredne godine trebalo da imaju oko 500 radnika manje.

- Potrebno je oko 50 miliona dolara da bi se izvršilo saniranje obaveza prema radnicima i fondovima, a za to bi Željezenice RS-a trebalo da se zaduže kako bi se u potpunosti stekli uslovi za reorganizaciju i restrukturiranje. Razgovori sa Svjetskom bankom su intenzivni - kazao je Savanović.

Kredit Svjetske banke trebalo da bude na raspolaganju ovom preduzeću do kraja godine i tada će se moći izmiriti sva dugovanja prema radnicima.

Radnici Željeznica RS-a žale se na neuplaćene doprinose, zbog čega ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik