Komšije još drže rampu

Bez autora
Jul 18 2010

Dalja liberalizacija trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u regionu, ranije usaglašena među zemljama članicama CEFTA sporazuma, trebalo je da stupi na snagu 1. jula, ali skidanje barijera je odloženo za narednu godinu. Kako Srbija beleži suficit u ukupnoj saradnji sa državama CEFTA sporazuma, a izvoz na ova tržišta uglavnom čine poljoprivredni proizvodi, vest o odlaganju ne može se baš prihvatiti kao dobra. Na sastanku radne grupe održanom krajem maja i prvih dana juna dogovoreno je odlaganje primene ranije utvrđene dinamike liberalizacije trgovanja u oblasti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Za Srbiju, koja je lider u regionu u ovoj oblasti trgovinske razmene, dobro je da se što pre obavi liberalizacija. Međutim, u zemljama regiona odloženi su i neki tehnički poslovi, koji treba da prethode najavljenoj liberalizaciji, pa je nemoguće da se krene sa spuštanjem carinskih stopa. Verovatno će se tačan termin nastavka procesa liberalizacije razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda znati u oktobru. Tada će se u Beogradu održati “Nedelja CEFTE”.

Komšije još drže rampuDalja liberalizacija trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u regionu, ranije usaglašena među zemljama članicama CEFTA sporazuma, trebalo je da stupi na snagu 1. jula, ali skidanje barijera je odloženo za narednu godinu - potvrđeno je “Novostima” u Vladi Srbije.

Kako Srbija beleži suficit u ukupnoj saradnji sa državama CEFTA sporazuma, a izvoz na ova tržišta uglavnom čine poljoprivredni proizvodi, vest o odlaganju ne može se baš prihvatiti kao dobra.

- Na sastanku radne grupe održanom krajem maja i prvih dana juna dogovoreno je odlaganje primene ranije utvrđene dinamike liberalizacije trgovanja u oblasti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - kaže Milan Prostran, sekretar Udruženja za agrar Privredne komore Srbije.

- Smatram da je za Srbiju, koja je lider u regionu u ovoj oblasti trgovinske razmene, dobro da se što pre obavi liberalizacija. Međutim, u zemljama regiona odloženi su i neki tehnički poslovi, koji treba da prethode najavljenoj liberalizaciji, pa je nemoguće da se krene sa spuštanjem carinskih stopa.

Prostran naglašava da će se, verovatno, tačan termin nastavka procesa liberalizacije razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda znati u oktobru. Tada će se u Beogradu održati “Nedelja CEFTE”.

CEFTA sporazum se, inače, primenjuje od novembra 2007. Trgovina industrijskim proizvodima je potpuno liberalizovana od 2008. godine, dok se poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima trgovalo na bazi bilateralnih sporazuma koje imaju zemlje u regionu.

Prema usvojenoj dinamici, u okviru CEFTA sporazuma planiran je dalji rast trgovine robom i uslugama. Necarinske prepreke, posebno one koji se odnose na tehničke barijere i fitosanitarne mere, trebalo bi da se ukinu poslednjeg dana ove godine. Tog datuma bi, prema planu, CEFTA konačno i formalno trebalo da postane istinska Zona slobodne trgovine.

- Za sada su se kao barijere u trgovini CEFTA članica pokazale duge procedure na graničnim prelazima. Problem je radno vreme, kvalifikacija robe i njeno vrednovanje, polaganje depozita za utvrđivanje porekla robe i slično - kaže za “Novosti” Bojana Todorović, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj.

- Računamo da će od naredne godine, kao primećene tehničke barijere u trgovini biti ukinuto testiranje, inspekcija i karantin, ali i deo jednoznačnog obeležavanja pakovanja i obeležavanja karakteristika proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik