Milosavljević: Trgovci u Srbiji smanjuju marže

Bez autora
Jul 19 2010

Marže u trgovini smanjene su sa 24,3 odsto, koliko je bilo 2006. godine, na 16,81 odsto u 2009. godini. U 2009. godini marže u trgovini na malo bile su 20,5 odsto, a u trgovini na veliko 15,44 odsto. Marže se brže i više smanjuju kod velikih preduzeća, nego kod malih i srednjih preduzeća. U procesu modernizacije trgovinske mreže opao je i broj trgovinskih objekata sa 105.000 na 98.000. Učešće hipermarketa u prometu povećalo se tri puta za tri godine i u ukupnom prometu hipermarketi učestvuju sa 14 odsto, a različiti vidovi samousluživanja sa preko 50 odsto. Promet po zaposlenom u hipermarketu je tri puta veći u odnosu na klasične objekte, a stopa marže je veća u malim trgovinskim radnjama, nego u velikim. Stope profitabilnosti u poslednje tri godine su u padu, a stopa prinosa na kapital je jedan odsto. Trgovina Srbije posluje na ivici rentabilnosti, stopa zaduženosti trgovaca raste i teško da u takvoj situaciji oni mogu biti odgovarajući partner.

Milosavljević: Trgovci u Srbiji smanjuju maržeMinistar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas da su marže u trgovini smanjene sa 24,3 odsto, koliko je bilo 2006. godine, na 16,81 odsto u 2009. godini.

Milosavljević je na konferenciji za novinare rekao da su u 2009. godini marže u trgovini na malo bile 20,5 odsto, a u trgovini na veliko 15,44 odsto.

Prema njegovim rečima, marže se brže i više smanjuju kod velikih preduzeća, nego kod malih i srednjih preduzeća.

Savetnik u Ministarstvu trgovine Stipe Lovreta takođe je izjavio da se marže u Srbiji smanjuju i dodao da je u procesu modernizacije trgovinske mreže opao i broj trgovinskih objekata sa 105.000 na 98.000.

Lovreta je rekao da se učešće hipermarketa u prometu povećalo tri puta za tri godine i dodao da u ukupnom prometu hipermarketi učestvuju sa 14 odsto, a različiti vidovi samousluživanja sa preko 50 odsto.

"Promet po zaposlenom u hipermarketu je tri puta veći u odnosu na klasične objekte, a stopa marže je veća u malim trgovinskim radnjama, nego u velikim", rekao je Lovreta.

Lovreta je kazao i da su stope profitabilnosti u poslednje tri godine u padu, a stopa prinosa na kapital je jedan odsto.

"Trgovina Srbije posluje na ivici rentabilnosti, stopa zaduženosti trgovaca raste i teško da u takvoj situaciji oni mogu biti odgovarajući partner", rekao je Lovreta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik