Najviši deficit imamo sa Rusijom, Kinom i Nemačkom

Bez autora
Oct 10 2011

Privreda Srbije od janura do kraja avgusta imala je najveći spoljnotrgovinski deficit sa Rusijom, Kinom i Nemačkom, koje su činile čak 52,2 odsto ukupnog negativnog spoljnotrgovinskog salda srpske privrede. U tom periodu, srpska privreda imala je najlošiji spoljnotrgovinski saldo sa ruskom privredom i to čak -1,176 miliona dolara, što je činilo čak 22,9 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog deficita. Ovakav negativan saldo posledica je velike uvozne zavisnosti Srbije od ruske nafte i gasa. Međutim, srpski izvoz na rusko tržište je još uvek skromnih dimenzija zbog neorganizovanosti domaće privrede, koja pojedinačno ne može da zadovolji potrebe ruskih kupaca kako u kvantitetu, tako i kvalitativno. Kina je na drugom mestu po visini spoljnotrgovinskog deficita srpske ekonomije, pa je sa ovom zemljom realizovan deficit od 962 miliona dolara, što je činilo gotovo 19 procenata ukupnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije u periodu januar - avgust 2011. godine.

Najviši deficit imamo sa Rusijom, Kinom i NemačkomPrivreda Srbije od janura do kraja avgusta imala je najveći spoljnotrgovinski deficit sa Rusijom, Kinom i Nemačkom, koje su činile čak 52,2 odsto ukupnog negativnog spoljnotrgovinskog salda srpske privrede, saopštio je Institut za istraživanje tržišta (IZIT).

U tom periodu, srpska privreda imala je najlošiji spoljnotrgovinski saldo sa ruskom privredom i to čak -1,176 miliona dolara, što je činilo čak 22,9 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog deficita.

Ovakav negativan saldo posledica je velike uvozne zavisnosti Srbije od ruske nafte i gasa.

Međutim, srpski izvoz na rusko tržište je još uvek skromnih dimenzija zbog neorganizovanosti domaće privrede, koja pojedinačno ne može da zadovolji potrebe ruskih kupaca kako u kvantitetu, tako i kvalitativno, istakli su u IZIT-u.

Kina je na drugom mestu po visini spoljnotrgovinskog deficita srpske ekonomije, pa je sa ovom zemljom realizovan deficit od 962 miliona dolara, što je činilo gotovo 19 procenata ukupnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije u periodu januar - avgust 2011. godine.

Na trećem mestu po visini ostvarenog negativnog salda u robnoj razmeni Srbije sa svetom jeste Nemačka sa deficitom od 545 miliona dolara, pa je udeo nemačke ekonomije u kreiranju srpskog spoljnotrgovinskog deficita 10,6 odsto.

Karakteristično je da je povećano učešće kineske privrede u srpskom negativnom saldu u razmeni sa svetom- sa 15,8 odsto za osam meseci prošle na 18,7 odsto u istom periodu 2011. Godine, ali je istovremeno udeo Rusije redukovan sa 23,9 odsto na 22,9.

Učešće nemačke ekonomije ostalo je na približno istom nivou kao i u periodu januar - avgust 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik