Od carina 95,5 milijardi dinara

Bez autora
May 26 2010

Uprava carina je od 1. januara do danas naplatila dažbina u vrednosti 95,5 milijardi dinara, ili 1,21 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U taj iznos, osim prihoda od carina, ulaze i porez na dodatu vrednost i akcize koje se naplaćuju pri uvozu roba.Ta služba postiže dobre rezulate u sprečavanju krijumčarenja, ali su joj neophodna dodatna ulaganja u opremu da bi rezultatati bili još bolji. Trenutno Uprava carina ima samo jedan veliki patrolni čamac za sprečavanje krijumčarenja na vodnim putevima, koji je nabavljen uz pomoć donacija vlade Velike Britanije, a neophodno joj je još jedno takvo plovilo.

Od carina 95,5 milijardi dinaraUprava carina je od 1. januara do danas naplatila dažbina u vrednosti 95,5 milijardi dinara, ili 1,21 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Direktor carine Predrag Petronijević, istakao da da u taj iznos, osim prihoda od carina, ulaze i porez na dodatu vrednost i akcize koje se naplaćuju pri uvozu roba.

On je rekao da ta služba postiže dobre rezulate u sprečavanju krijumčarenja ali da su joj neophodna dodatna ulaganja u opremu da bi rezultatati bili još bolji.

Prema njegovim rečima trenutno Uprava carina ima samo jedan veliki patrolni čamac za sprečavanje krijumčarenja na vodnim putevima, koji je nabavljen uz pomoć donacija vlade Velike Britanije a da joj je neophodno još jedno takvo plovilo.

On je u tom smislu kazao da Uprava carina kontroliše 1000 kilomatara vodnih puteva od čega je 600 kilomatara toka Dunava.

Prema njegovim rečima, ugovorena je i nabavka deset mobilnih skenera za pregled roba na granici kao i jednog stabilnog koji bi bio stacioniran na aerodromu Nikola Tesla. Očekuje se da ta oprema stigne u junu ili julu. Njihova upotreba će značiti dobitak za budžet države, ali i bolje sprečavanje krijumčarenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik