Od sledeće godine samo zdravija ambalaža

Bez autora
Sep 17 2024

Od početka sledeće godine ambalaža za hranu koja sadrži štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA) neće moći da se prodaje u EU.

To se, između ostalog, odnosi na limenke, flaše za piće i plastične posude. Proizvođačima je ostavljen prelazni rok od 18 do 36 meseci u kome mogu da se pripreme i obezbede pakovanja bez BPA. Ova štetna hemikalija se koristi za unutrašnje oblaganje limenki i flaša i postoji bojazan da može da uđe u hranu. Inače su istraživanja pokazala da bisfenol A utiče na ravnotežu hormona, slabi imuni sistem i utiče na reproduktivne organe.

O bisfenolu kao rizičnoj hemikaliji se govori godinama, ali zabrane nikada nisu bile toliko izričite da bi se proizvođači ambalaže preorijentisali na zdravije zamene. Ovih dana na to posebno ukazuje potrošačka organizacija „Fudvoč”, koja zahteva da se i drugi bisfenoli, koji imaju slična hemijska svojstva kao BPA, takođe zabrane u ambalaži za hranu. U medijima se već mesecima polemiše od tome da li će doći do potpune zabrane upotrebe limenki, ali to se, kažu iz EK neće desiti, nego će s vremenom one biti „zdravije”, to jest sadržaj limenki neće izazivati štetne efekte po zdravlje zbog hemikalija od kojih su napravljene.

Kako je „Politika” ranije pisala, Evropljani, pa i građani naše zemlje, izloženi su prekomernim količinama bisfenola A, koji se decenijama koristi u proizvodnji određenih plastičnih proizvoda. To je objavila i Evropska agencija za životnu sredinu, a do takvih saznanja su došli posle opsežnih istraživanja. Naime, uzorci urina prikupljeni od građana u više zemalja pokazali su da je izloženost hemikaliji BPA i dalje „znatno iznad prihvatljivog nivoa zdravstvene bezbednosti” i predstavlja potencijalni rizik za milione ljudi. BPA je, inače, sintetička hemikalija koja se koristi u plastičnim i metalnim posudama za hranu, flašama za vodu i cevima za pijaću vodu. Čak i u malim dozama, ova hemikalija može da oslabi imunitet, navedeno je u izveštaju.

Osim toga, BPA može da izazove neplodnost i alergijske reakcije na koži. Bisfenol A i dva druga bisfenola koji se koriste kao zamena za BPA pronađeni su u urinu 2.756 odraslih osoba iz 11 zemalja: Hrvatske, Češke, Danske, Francuske, Finske, Nemačke, Islanda, Luksemburga, Poljske, Portugalije i Švajcarske. Nivo prekoračenja je bio između 71 i 100 odsto, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu. Inače, BPA je već godinama zabranjen u plastičnim flašama i ambalaži koja sadrži hranu za bebe i malu decu u EU. Još 2018. godine uvedena su stroga ograničenja za BPA u svim materijalima koji dolaze u dodir s hranom. Bisfenol A je globalno jedna od najkomercijalnijih hemikalija koja se koristila i u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje. Ona nije hemijski vezana za papir, tako da pri kontaktu može da se apsorbuje u kožu i izazove različite komplikacije.

Prema rečima stručnjaka, dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, rad endokrinog sistema, ali i da izaziva alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa. Ova hemikalija je u Evropskoj uniji dugo bila na listi supstanci koje izazivaju zabrinutost, a onda je Evropska komisija donela odluku o njenoj zabrani, odnosno ograničenju njegove upotrebe u termalnom papiru. Ova odluka počela je da se primenjuje od 1. januara 2020. godine.

Prema evropskoj regulativi, s kojom je usaglašen i naš zakon, kompanije koje proizvode, uvoze ili distribuiraju proizvode koji sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost, kao što je bisfenol A, u obavezi su da o tome obaveste sve učesnike u lancu snabdevanja, kao i potrošače, u slučaju da oni to zahtevaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik