Operativna radna grupa za koordinaciju integrisanog upravljanja granicom

Bez autora
Jun 30 2010

Danas je potpisan Sporazum o obrazovanju Operativne radne grupe za koordinaciju integrisanog upravljanja granicom na centralnom nivou.Sporazum su potpisali prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin i direktor Uprave za trezor Svetlana Ljubičić. Vlada 2006. godine donela je Strategiju integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji i iste godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje te strategije.

Operativna radna grupa za koordinaciju integrisanog upravljanja granicomDanas je potpisan Sporazum o obrazovanju Operativne radne grupe za koordinaciju integrisanog upravljanja granicom na centralnom nivou.

Sporazum su potpisali prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin i direktor Uprave za trezor Svetlana Ljubičić.

Vlada 2006. godine donela je Strategiju integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji i iste godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje te strategije.

U februaru 2009. godine, potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti integrisanog upravljanja granicom između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija i Ministarstva za infrastrukturu.

Integrisano upravljanje granicom je strategija koju primenjuju sve zemlje Evropske unije, kako članice, tako i kandidati.

Namera je da se sve službe koje su prisutne na graničnim prelazima harmonizuju, koordinišu, usklade, a sve u cilju bržeg protoka ljudi i robe preko granica, uz maksimalno poštovanje bezbednosnih načela.  Upravo koordinacija rada svih službi dovodi do postizanja optimalnih rezultata. Osim postizanja ovog cilja, postiže se i ušteda za državu i to kroz smanjenje broja državnih službenika iz svih službi prisutnih na granici, korišćenje opreme koja ne treba da se nabavlja za svaku službu, već se zajednički koristi za potrebe svih službi.

Strategija je već u primeni i pokazala je dobre rezultate, a potpisivanjem ovog sporazuma, država je obezbedila osnov za dalju primenu i sprovođenje ove strategije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik