Uvoz počinje ozbiljnije da raste

Bez autora
Jul 06 2010

Izvoz prethodnih meseci beleži dinamičan rast, a povećana je i proizvodnja u izvoznim sektorima industrije. To su pozitivne tendencije jer je rast izvoza presudan za rast industrijske proizvodnje i BDP. Nastavlja se uzlet izvoza, ali se uspostavlja i rastuća tendencija uvoza. Uvoz je oživeo, a ta tendencija bi, sudeći po prihodima od carina i PDV-a na uvoz, u junu mogla biti pojačana. Vladin program subvencionisanih kredita za građane dao je rezultate i u podsticaju domaće proizvodnje, ali i u podsticaju uvoza trajnih potrošnih dobara. Da li će se inflacija do kraja godine ubrzati zavisiće pre svega od cena pod kontrolom države, odnosno od toga kako će se kretati svetska cena nafte i da li će biti poskupljenja struje, a zatim i od poljoprivrednog roda, koji će uticati na formiranje cene hrane. Banke deo slobodnog novca, koji ostane neiskorišćen usled smanjenja kreditne aktivnosti, usmeravaju u kupovinu evra, čime doprinose proširenju tražnje za devizama. Banke polaze od toga da bi se kurs evra u narednim mesecima mogao dalje povećavati i pretpostavljaju da će na razlici između nabavnog i budućeg prodajnog kursa, ostvariti dobit koju gube zbog smanjenog kreditiranja privrede.

Uvoz počinje ozbiljnije da rasteIzvoz prethodnih meseci beleži dinamičan rast, a povećana je i proizvodnja u izvoznim sektorima industrije, saopšteno je juče prilikom predstavljanja mesečnika Makroekonomske analize i trendovi, uz ocenu da su to pozitivne tendencije jer je rast izvoza presudan za rast industrijske proizvodnje i BDP.

Prema rečima urednika MAT-a Stojana Stamenkovića, nastavlja se uzlet izvoza, ali se uspostavlja i rastuća tendencija uvoza. Stamenković je istakao da je uvoz oživeo, a ta tendencija bi, sudeći po prihodima od carina i PDV-a na uvoz, u junu mogla biti pojačana. On je ocenio i da je vladin program subvencionisanih kredita za građane dao rezultate i u podsticaju domaće proizvodnje, ali i u podsticaju uvoza trajnih potrošnih dobara.

Da li će se inflacija do kraja godine ubrzati zavisiće pre svega od cena pod kontrolom države, odnosno od toga kako će se kretati svetska cena nafte i da li će biti poskupljenja struje, a zatim i od poljoprivrednog roda, koji će uticati na formiranje cene hrane, istakao je Stamenković.

Govoreći o kretanju kursa dinara, Stamenković je istakao da banke deo slobodnog novca, koji ostane neiskorišćen usled smanjenja kreditne aktivnosti, usmeravaju u kupovinu evra, čime doprinose proširenju tražnje za devizama. Banke polaze od toga da bi se kurs evra u narednim mesecima mogao dalje povećavati i pretpostavljaju da će na razlici između nabavnog i budućeg prodajnog kursa, ostvariti dobit koju gube zbog smanjenog kreditiranja privrede, naveo je Stamenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik