Atina: Otkazano 20.000 noćenja

Bez autora
May 13 2010

Oko 20.000 noćenja u atinskim i okolnim hotelima je otkazano zbog prošlonedeljnih nemira tokom demonstracija protiv vladinih mera štednje. Oštar program štednje za ovu i naredne dve godine prati međunarodnu pomoć Grčkoj od 11 milijardi evra da otplati dugove. Turizam daje 17 osto domaćeg bruto-proizvoda Grčke i obezbeđuje 20 odsto radnih mesta, te bi pad prometa ugrozio izlazak grčke privrede iz krize. Očit je krupan pad broja klijenata i broj otkaza raste. Snimci sukoba na ulicama i spaljene banke su se danima ponavljali u stranim medijima, te prosečan stranac misli da je Atina još u plamenu. Udruženje ima podatke o otkazivanju dolaska gostiju u 68 od ukupno 450 hotela u Atini i okolini, a oni obuhvataju i dolaske grupa i rezervacije za konferencije. Najviše zabrinjava to što su se 'zamrzle' rezervacije za dva najbolja meseca za turizam atinskog regiona.

Atina: Otkazano 20.000 noćenjaOko 20.000 noćenja u atinskim i okolnim hotelima je otkazano zbog prošlonedeljnih nemira tokom demonstracija protiv vladinih mera štednje, saopštilo je udruženje hotelijera.

Oštar program štednje za ovu i naredne dve godine prati međunarodnu pomoć Grčkoj od 11 milijardi evra da otplati dugove.

Turizam daje 17 osto domaćeg bruto-proizvoda Grčke i obezbeđuje 20 odsto radnih mesta, te bi pad prometa ugrozio izlazak grčke privrede iz krize.

"Očit je krupan pad broja klijenata i broj otkaza raste", rekao je agenciji AP predsednik Udruženja hootelijera Atine i Atike Janis Recos.

"Snimci sukoba na ulicama i spaljene banke su se danima ponavljali u stranim medijima, te prosečan stranac misli da je Atina još u plamenu", rekao je on.

Udruženje ima podatke o otkazivanju dolaska gostiju u 68 od ukupno 450 hotela u Atini i okolini, a oni obuhvataju i dolaske grupa i rezervacije za konferencije.

"Najviše zabrinjava to što su se 'zamrzle' rezervacije za dva najbolja meseca za turizam atinskog regiona", saopštilo je Udruženje koje dodaje da opada broj rezervacija za hotele i u drugim krajevima Grčke.

Grčku je 2009. godine posetilo 14,9 miliona turista što je za oko milion manje nego 2008. i 1,2 miliona manje nego 2007. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik