Aviokompanije spremne za leto

Bez autora
May 16 2010

Prosle prošlogodišnjih problema sa dozvolama za letenje JAT-a prema Turskoj, Tunisu i Egiptu, najčešćim destinacijama turista iz Srbije, ove godine ni JAT, a ni strani operateri iz tih zemalja nemaju problema sa dobijanjem dozvole. Međutim, zbog učestalih nesreća, zbog sigurnosti putnika i mogućnosti da se zbog brze zarade ne poštuje bezbednost putnika, pooštren je nivo kontrole stranih aviokompanija koje moraju da zadovolje najviše evropske standarde i kod čarter prevoza. Striktna provera dokumentacije je neophodna. Avioprevoznik mora da ima urednu dokumentaciju, da je registrovan kod svojih vazduhoplovnih vlasti i još niz dokumenata koji Direktorat za civilno vazduhoplovstvo mora da proveri pre nego što izda jednu takvu dozvolu. Izbor prevoznika sada je veći. Zbog niskih cena i povoljnih uslova, JAT će obaviti gotovo 50 odsto čarter letova domaćih avioprevoznika.

Aviokompanije spremne za letoZa razliku od prošle godine, kada su postojali problemi sa dozvolama za letenje ka Turskoj, Tunisu i Egiptu, ove godine će i JAT i prevoznici iz tih zemalja leteti neometano.

Međutim, pooštren je nivo kontrole stranih avio-kompanija i kod čarter prevoza.

Posle prošlogodišnjih problema sa dozvolama za letenje JAT-a prema Turskoj, Tunisu i Egiptu, najčešćim destinacijama turista iz Srbije, ove godine ni JAT, a ni strani operateri iz tih zemalja nemaju problema sa dobijanjem dozvole.

Međutim, zbog učestalih nesreća, zbog sigurnosti putnika i mogućnosti da se zbog brze zarade ne poštuje bezbednost putnika, pooštren je nivo kontrole stranih aviokompanija koje moraju da zadovolje najviše evropske standarde i kod čarter prevoza.

Katarina Milosavljević-Andrić, pi ar Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, kaže da je striktna provera dokumentacije neophodna.

"Avioprevoznik mora da ima urednu dokumentaciju, da je registrovan kod svojih vazduhoplovnih vlasti i još niz dokumenata koji Direktorat za civilno vazduhoplovstvo mora da proveri pre nego što izda jednu takvu dozvolu", rekla je Milosavljević-Andrić.

U turističkim agencijama kažu da je izbor prevoznika sada veći. Zbog niskih cena i povoljnih uslova, JAT će obaviti gotovo 50 odsto čarter letova domaćih avioprevoznika.

Zbog manjih cena avioprevoznika, turistički aranžmani za pojedine destinacije pali su za 50 do 100 evra, a biće i garantovanih polazaka, ali ne više u ponoć i tokom noći, već tokom dana, da bi željeni aranžman mogao u potpunosti da se iskoristi.

"Pri svakom našem programu stoji ime kompanije, vreme leta, broj leta. Sve kompanije sa kojima sarađujemo imaju sertifikate", rekla je Maja Lukić iz "Džoli travela".

U JAT-u kažu da su zadovoljni raspodelom dozvola za čarter letove, imaju i viška, ali to je, kažu, zbog ekonomske krize, a ne zbog toga što niko ne želi da ih angažuje.

JAT će ove godine biti glavni prevoznik za Grčku, gde je planirano 135 letova, zatim za Tursku gde su planirana 102 i za Egipat sa zakazanih 75 letova.

U slučaju vulkanske prašine ili zbog neke druge, više sile, JAT će preduzeti sve mere sa turističkim operaterom da letovanje ne ostane u ružnom sećanju našim turistima.

"Naše putnike sigurno nećemo ostaviti na cedilu. U dogovoru sa turističkim kompanijama pokušavamo da nađemo alternativne pravce da bi se putnici vratili svojim kućama ili otputovali tamo gde su pošli", rekla je pi ar JAT ervejza Maja Borović.

U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo kažu da će pored JAT-a, čarter letove imati i "Avio Geneks". Svi koji prodaju turističke aranžmane obavezni su da napomenu ko je avioprevoznik, tačno vreme poletanja i sletanja i u odlasku i u dolasku. Putnici imaju prava kao i oni u redovnom saobraćaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik