Čarteri po redu letenja

Bez autora
May 20 2010

U ovoj letnjoj sezoni problema u čarter saobraćaju neće biti. Za razliku od prošle godine kada su „Jat ervejz“, ali i turske i egipatske kompanije imale neprilike pri dobijanju dozvola za letenje, sada su sve pripreme odrađene na vreme. Intenzivniji čarter saobraćaj kreće u poslednjoj dekadi ovog meseca, a punim kapacitetom u drugoj polovini juna. Domaća čarter kompanija „Aviogeneks“ ove sezone se, na velika vrata, vraća u aviosaobraćaj. Prevoziće turiste najvećih srpskih tur-operatera do obala Crvenog mora, Antalijskog zaliva, Bodruma, grčkih ostrva, Majorke i Kosta Brave. „Jat“ će i ove godine obaviti znatan broj čarter letova sa posebnim akcentom na Grčku, mada je evidentno da će predstojeće sezone naročitu pažnju posvetiti redovnom saobraćaju. Što se tiče stranih čarter kompanija, značajniji saobraćaj će imati turski „Atlasdžet“ za Antaliju, egipatski „Koralblu“ za Hurgadu, kao i tuniski „Nuveler“ za Monastir...

Čarteri po redu letenjaU ovoj letnjoj sezoni problema u čarter saobraćaju neće biti.

Za razliku od prošle godine kada su „Jat ervejz“, ali i turske i egipatske kompanije imale neprilike pri dobijanju dozvola za letenje, sada su sve pripreme odrađene na vreme. Kako za „Novosti“ kaže Velimir Radosavljević, generalni direktor beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ intenzivniji čarter saobraćaj kreće u poslednjoj dekadi ovog meseca, a punim kapacitetom u drugoj polovini juna.

- Domaća čarter kompanija „Aviogeneks“ ove sezone se, na velika vrata, vraća u aviosaobraćaj - ističe Radosavljević.

- Prevoziće turiste najvećih srpskih tur-operatera do obala Crvenog mora, Antalijskog zaliva, Bodruma, grčkih ostrva, Majorke i Kosta Brave. „Jat“ će i ove godine obaviti znatan broj čarter letova sa posebnim akcentom na Grčku, mada je evidentno da će predstojeće sezone naročitu pažnju posvetiti redovnom saobraćaju. Što se tiče stranih čarter kompanija, značajniji saobraćaj će imati turski „Atlasdžet“ za Antaliju, egipatski „Koralblu“ za Hurgadu, kao i tuniski „Nuveler“ za Monastir. Sve ove kompanije raspolažu avionima, koji su tipični za čarter saobraćaj, kapaciteta između 180 i 210 sedišta.

Kako kaže Radosavljević, u odnosu na prethodne sezone, Španija će ove godine biti apsolutni turistički hit. Pored velikog broja čarter letova, turističke agencije će, u svojim programima, koristiti i redovne linije „Spanera“ za Madrid i Barselonu.

- Sve kompanije koje će obavljati čarter saobraćaj prihvatile su da im se putnici prijavljuju za letove u Terminalu 1 gde se aerodromska taksa plaća po jedinstvenoj ceni od 15,3 evra - kaže naš sagovornik.

- Prema predviđenom redu letenja, daleko najveći deo čarter saobraćaja biće obavljen u dnevnim satima, u najkomfornijim terminima za putnike. Mali broj letova će, dakle, biti u „sitne sate“. Mi ćemo se potruditi da putnicima u čarter saobraćaju budu na raspolaganju svi sadržaji koje aerodrom i inače nudi, bez obzira na satnicu letenja.

Putnici

U čarter saobraćaju lane je sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ prevezeno oko 185.000 putnika, a u taj broj je uračunato i oko 35.000 turista, koji su za Tunis putovali letovima „Jata“ i „Tunis era“. Prema predviđenom redu letenja i svim pokazateljima, Radosavljević smatra da će u čarter saobraćaju ove sezone biti prevezeno čak do 250.000 putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik