Hrvatska turistička zajednica tanja za 50 milijuna kuna

Bez autora
May 27 2010

Hrvatski turizam će za promidžbu, oglašavanje i marketinške aktivnosti izgubiti čak 50 milijuna kuna usvoji li Vlada RH, na sjednici ovog četvrtka, prijedlog o smanjenju turističkih članarina HTZ-u u okviru Plana rasterećenja gospodarstva od neporeznih davanja. Prijedlogom se traži smanjenje stope turističkih članarina za 20 posto, a reduciran je i broj obveznika plaćanja za oko 5 posto, čime bi ukupno gospodarski subjekti plaćali oko 25 posto manje sredstava za turističku članarinu. Time će najviše biti pogođeni gradovi i općine koji će ostati bez oko 30-ak milijuna kuna prihoda, županijske turističke zajednice imat će oko 8 milijuna kuna manje, a Glavni ured HTZ-a biti će “kraći” 12 milijuna kuna. Baš kao što smo i procijenili prije mjesec dana, kada je prvi put najavljena mogućnost smanjenja turističke članarine, njezino umanjenje za oko 25 posto značit će cijelom sustavu HTZ-a ukupan godišnji prihod iz tog izvora od oko 150 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 200 milijuna kuna, koliko se ubiralo od članarina HTZ-a.

Hrvatska turistička zajednica tanja za 50 milijuna kunaHrvatski turizam će za promidžbu, oglašavanje i marketinške aktivnosti izgubiti čak 50 milijuna kuna usvoji li Vlada RH, na sjednici ovog četvrtka, prijedlog o smanjenju turističkih članarina HTZ-u u okviru Plana rasterećenja gospodarstva od neporeznih davanja.

Prijedlogom se traži smanjenje stope turističkih članarina za 20 posto, a reduciran je i broj obveznika plaćanja za oko 5 posto, čime bi ukupno gospodarski subjekti plaćali oko 25 posto manje sredstava za turističku članarinu.

Time će najviše biti pogođeni gradovi i općine koji će ostati bez oko 30-ak milijuna kuna prihoda, županijske turističke zajednice imat će oko 8 milijuna kuna manje, a Glavni ured HTZ-a biti će “kraći” 12 milijuna kuna.

Baš kao što smo i procijenili prije mjesec dana, kada je prvi put najavljena mogućnost smanjenja turističke članarine, njezino umanjenje za oko 25 posto značit će cijelom sustavu HTZ-a ukupan godišnji prihod iz tog izvora od oko 150 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 200 milijuna kuna, koliko se ubiralo od članarina HTZ-a.

Kako je članarina HTZ-a jedan od dva osnovna izvora prihoda sustava turističkih zajednica na lokalnoj razini (uz boravišnu pristojbu), sredstva utemeljena na Zakonu o HTZ-u bila su osnovica funkcioniranja sustava HTZ-a.

Naime, članarinu HTZ-u plaća svaka tvrtka koja ostvaruje dobit vezanu uz turistički promet, u određenom postotku od svojeg prijavljenog prometa u prošloj godini. Želja Vlade RH da rastereti gospodarski sektor od raznih parafiskalnih davanja, zahvatila jer tako prvi put i prihode HTZ-a u koje se nije diralo čak ni u najtežim ratnim godinama.

No, u 2010. godini oko 350 turističkih zajednica u zemlji suočit će se sa značajno manjim prihodima od članarina, što će izravno utjecati na njihove proračune za promociju, događanja, sadržaje...

Prijedlogom o kojemu će odlučivati Vlada planira se izdvajanje 7,5 posto sredstava članarine HTZ-a za turistički nerazvijena područja, čime se namjerava prikupiti oko 3,5 milijuna kuna za pomoć funkcioniranju turističkih zajednica u tim područjima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik