Jadran otplovio sa zakašnjenjem

Bez autora
May 30 2010

Novoizgrađeni trajekt Jadran krenuo je iz splitskog brodogradilišta na svoju prvu plovidbu. Svečanosti je prisustvovala premijerka Jadranka Kosor, koja je prije nekoliko mjeseci i kumovala brodu. Na događaj u Splitu premijerka je stigla sa zakašnjenjem. Jutros je naime imala nezgodu jer se zaglavila u dizalu u svojoj zgradi na zagrebačkim Ravnicama. Nakon intervencije vatrogasaca uspješno je spašena. Trajekt Jadran je 12. novoizgrađeni trajekt u sklopu Vladina programa obnove hrvatske putničke flote donesenog 2004. godine. Jadran će uglavnom ploviti na liniji za Stari Grad i pomoći u uspješnijoj turističkoj sezoni na srednjodalmatinskim otocima. Uz premijerku Kosor u Split su stigli i ministri Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Đuro Popijač te admiral Hrvatske ratne mornarice Ante Urlić, a pridružili su im se dogradonačelnik Splita Jure Šundov i župan Ante Sanader.

Jadran otplovio sa zakašnjenjemNovoizgrađeni trajekt Jadran krenuo je iz splitskog brodogradilišta na svoju prvu plovidbu. Svečanosti je prisustvovala premijerka Jadranka Kosor, koja je prije nekoliko mjeseci i kumovala brodu.

Na događaj u Splitu premijerka je stigla sa zakašnjenjem. Jutros je naime imala nezgodu jer se zaglavila u dizalu u svojoj zgradi na zagrebačkim Ravnicama. Nakon intervencije vatrogasaca uspješno je spašena.

Trajekt Jadran je 12. novoizgrađeni trajekt u sklopu Vladina programa obnove hrvatske putničke flote donesenog 2004. godine.

Jadran će uglavnom ploviti na liniji za Stari Grad i pomoći u uspješnijoj turističkoj sezoni na srednjodalmatinskim otocima.

Uz premijerku Kosor u Split su stigli i ministri Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Đuro Popijač te admiral Hrvatske ratne mornarice Ante Urlić, a pridružili su im se dogradonačelnik Splita Jure Šundov i župan Ante Sanader.

Direktor Jadrolinije Slavko Lončar izrazio je zadovoljstvo novim putničkim brodom koji može primiti 138 automobila i 1200 putnika te voziti brzinom od 13 nautičkih milja, a plovit će na liniji Split-Stari Grad na Hvaru.

Ukidanje nameta za turizam

Vladino izaslanstvo zatim je otišlo u Šibenik na otvaranje radova na izgradnji 3,1 kilometra prometne mreže u Gospodarskoj zoni Podi. Premijerka je ponovila da Vlada nastavlja s programom gospodarskog oporavka i pozvala sve da se angažiraju.

Još je jednom pozvala sindikate da se pridruže Vladi koja radi u najtežim vremenima od Domovinskog rata. Dodala je da će ove godine iz proračuna biti izdvojeno 326 milijuna kuna za osnaživanje poduzetništva. Najavila je i rasterećenje od parafiskalnih nameta u turizmu, ali o kojima je točno riječ nije otkrila.

Vraćanje crkvene imovine


Premijerka je sa šibenskim biskupom Antom Ivasom potpisala ugovor o darivanju dijela od oko 39.000 metara četvornih površine bivše vojarne Bribirski knezovi šibenskoj biskupiji. Na tom prostoru, vrijednosti 35 miljuna kuna, djelovat će Katolički školski centar u kojem će među ostalim biti i katolička osnovna škola.

Ovo darivanje je kompenzacija za oduzetu materijalnu crkvenu imovinu za vrijeme komunističke vladavine. S obzirom na to da se Crkvi ne može vratiti baš sva imovina, jer su na toj imovini nove građevine, šibenska biskupija napravila je popis te imovine te ju je darovala državi. Mi darujemo državi, a država nama, to je zgodan model, pojasnio je biskup.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik