Konsultant za Jat do kraja juna

Bez autora
Jun 07 2010

Do kraja juna biće raspisan tender za izbor konsultanta u procesu osnivanja nove aviokompanije. Glavni posao konsultanta biće, praktično, da raspiše tender za izbor strateškog partnera. O eventualnom strateškom partnerstvu najviše se pregovara sa „Turkiš erlajnzom“, koji je sa Jat ervejzom ušao u ozbiljne razgovore. Trenutno se sprovodi ono što je odlukom vlade (od 16. aprila) bilo definisano. Rok je bio 75 dana da se raspiše javni tender za izbor konsultanta tako da su završene konsultacije, izabrana radna grupa i sada se priprema tender. Izabrani konsultant će „definisati način na koji će se vršiti dokapitalizacija nove firme, izbor strateškog partnera i druge poslove“. Nova kompanija, inače, treba da od „Jat ervejza“ preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika. Prema ranijim najavama Ministarstva za infrastrukturu, Vlada Srbije će uložiti 400.000 dolara u osnivanje nove aviokompanije, a tek kada bude raspisan tender biće određeno kako će sa potencijalnim strateškim partnerom biti podeljen kapital u novoformiranom preduzeću, a država verovatno neće imati većinski deo.

Konsultant za Jat do kraja junaDo kraja juna biće raspisan tender za izbor konsultanta u procesu osnivanja nove aviokompanije, kaže državni sekretar za vazdšni saobraćaj Miodrag Miljković.

„Glavni posao konsultanta biće, praktično, da raspiše tender za izbor strateškog partnera", naveo je državni sekretar za vazdušni saobraćaj.

On dodaje da se o eventualnom strateškom partnerstvu najviše pregovara sa „Turkiš erlajnzom“, koji je sa Jat ervejzom ušao u ozbiljne razgovore.

„Trenutno se sprovodi ono što je odlukom vlade (od 16. aprila) bilo definisano. Rok je bio 75 dana da se raspiše javni tender za izbor konsultanta tako da su završene konsultacije, izabrana radna grupa i sada se priprema tender“, izjavio je Miljković.

On je kazao da će izabrani konsultant „definisati način na koji će se vršiti dokapitalizacija nove firme, izbor strateškog partnera i druge poslove“. Nova kompanija, inače, treba da od „Jat ervejza“ preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika.

Prema ranijim najavama Ministarstva za infrastrukturu, Vlada Srbije će uložiti 400.000 dolara u osnivanje nove aviokompanije, a tek kada bude raspisan tender biće određeno kako će sa potencijalnim strateškim partnerom biti podeljen kapital u novoformiranom preduzeću, a država verovatno neće imati većinski deo.

Vladin zaključak, koji je usvojen 16. aprila na telefonskoj sednici, donet je pošto su Radna grupa za poslovnu kosolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Nacionalni avioprevoznik je 2009. godinu završio sa dugom od 25 miliona evra i akumuliranim gubitkom iz 90.-tih od oko 146 miliona. "Jat ervejz", u kome je zaposleno 1.200 ljudi, u vlasništvu ima 12 aviona starih više od 20 godina i koristi još tri zakupljena aviona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik