Protokol o privrednoj saradnji na teritoriji sliva Save

Bez autora
May 13 2010

Predstavnici 17 privrednih komora iz četiri zemlje, članice Ekonomske regije u slivu reke Sava (ERUSRS), potpisali su danas u Beogradu Protokol o regionalnoj saradnji. Protokol je potpisan u cilju unapređenja privrede na teritoriji sliva reke Save od njenog izvora do ušća. Značaj ovog projekta je kako je rečeno u tome što obuhvata područja sa 6,8 miliona stanovnika i više od 140 hiljada preduzeća. U Sloveniji u slivu reke Save živi milion stanovnika i radi 36 hiljada preduzeća, u Hrvatskoj 1,6 miliona stanovnika i 32 hiljade preduzeća BIH 1,4 miliona stanovnika i 12 hiljada preduzeća a u Srbiji 2,8 miliona stanovnika i 60 hiljada preduzeća. Ovim je definisan razvoj ekonomskih odnosa, infrastrukture, zaštite životne sredine, razvoj turizma i povezivanje nauke i prakse kao i jačanje prekogranične saradnje i brže integracije u evropske tokove. Reka Sava koja spaja ovaj prostor predstavlja okosnicu saradanje u tim oblastima. Dogovoreno je i da se će prvo raditi na projektima "Atlas reke Save za nautički turizam" i "Podsticanje turizma i stvaranje kulturne rute u području reke Save".

Protokol o privrednoj saradnji na teritoriji sliva SavePredstavnici 17 privrednih komora iz četiri zemlje, članice Ekonomske regije u slivu reke Sava (ERUSRS), potpisali su danas u Beogradu Protokol o regionalnoj saradnji.

Kako je saopšteno na skupu u Privrednoj komori Beograda, protokol je potpisan u cilju unapređenja privrede na teritoriji sliva reke Save od njenog izvora do ušća.

Značaj ovog projekta je kako je rečeno u tome što obuhvata područja sa 6,8 miliona stanovnika i više od 140 hiljada preduzeća.

U Sloveniji u slivu reke Save živi milion stanovnika i radi 36 hiljada preduzeća, u Hrvatskoj 1,6 miliona stanovnika i 32 hiljade preduzeća BIH 1,4 miliona stanovnika i 12 hiljada preduzeća a u Srbiji 2,8 miliona stanovnika i 60 hiljada preduzeća, rečeno je na skupu.

"Ovim je definisan razvoj ekonomskih odnosa, infrastrukture, zaštite životne sredine, razvoj turizma i povezivanje nauke i prakse kao i jačanje prekogranične saradnje i brže integracije u evropske tokove", rekao je predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković.

On je dodao da reka Sava koja spaja ovaj prostor predstavlja okosnicu saradanje u tim oblastima.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da se će prvo raditi na projektima "Atlas reke Save za nautički turizam" i "Podsticanje turizma i stvaranje kulturne rute u području reke Save".

Projekat "Atlas reke Save za nautički turizam" će biti jezična publikacija u kojoj će biti prikazan tok reke Save a pored kartografske podloge reke biće uneti i svi relevantni podaci značajni za plovidbu Savom kao i sve informacije značajne za turizam.

Projekat "Podsticanje turizma i stvaranje kulturne rute u području reke Save" predviđa da se u svakoj od četiri zemlje utvrdi do pet kulturno istorijskih tačaka u slivu reke koje bi svojim sadržajem mogle da budu intersantne za turiste.

ERUSRS je osnovan 2007. godine sa ciljem valorizacije potencijala reke Save.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik