Sporazum o turizmu sa BiH

Bez autora
Jun 08 2010

Sporazum o saradnji u oblasti turizma Crne Gore i Bosne i Hercegovine omogućiće olakšan protok turista i bolju saradnju institucija koje se bave planiranjem turističkog razvoja dvije zemlje. Ministar turizma Predrag Nenezić je danas u Sarajevu potpisao Sporazum o saradnji sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem. Sporazum će doprinijeti jačanju saradnje između turističkih privreda dvije države i stvaranju osnove za dalji razvoj razmjene turističkih iskustava koji će biti od obostrane koristi. Crna Gora tradicionalno bilježi dobru posjetu turista iz BiH, pa se očekuje da će se Sporazumom nastaviti unaprijeđenje tog pozitivnog trenda. Sporazumom je stvoren osnov za zajednički nastup na velikim, trećim, prekookeanskim tržištima kao što su Kina, Japan, Indija i Sjedinjene Američke Države, na kojima Crna Gora ima šansu da se dobro pozicionira jedino kroz objedinjenu ponudu najatraktivnijih destinacija Regiona.

Sporazum o turizmu sa BiHSporazum o saradnji u oblasti turizma Crne Gore i Bosne i Hercegovine omogućiće olakšan protok turista i bolju saradnju institucija koje se bave planiranjem turističkog razvoja dvije zemlje, ocijenio je ministar turizma Predrag Nenezić.

On je danas u Sarajevu potpisao Sporazum o saradnji sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem.

„Sporazum će doprinijeti jačanju saradnje između turističkih privreda dvije države i stvaranju osnove za dalji razvoj razmjene turističkih iskustava koji će biti od obostrane koristi", rekao je Nenezić.

On je kazao da Crna Gora tradicionalno bilježi dobru posjetu turista iz BiH, i dodao da očekuje da će se Sporazumom nastaviti unaprijeđenje tog pozitivnog trenda.

Iz Ministarstva turizma su saopštili da je Sporazumom stvoren osnov za zajednički nastup na velikim, trećim, prekookeanskim tržištima kao što su Kina, Japan, Indija i Sjedinjene Američke Države, na kojima Crna Gora ima šansu da se dobro pozicionira jedino kroz objedinjenu ponudu najatraktivnijih destinacija Regiona.

Zirojević je kazao da je potpisivanje Sporazuma nastavak dugogodišnje uspješne bilatelarne saradnje između dvije zemlje, koja predstavlja pravi primjer dobrosusjedskih odnosa. „Samim sporazumom definisani su oblici saradnje, od razmjene publikacija, iskustava, organiziranja sajamskih manifestacija, a sve u cilju koordiniranog djelovanja kojim bi se stvorio zajednički turistički proizvod koji bi bio u poziciji da se uspješno plasira na treća turistička tržiša", kazao je Zirojević.

Dodao je da je BiH interesantna turistička destinacija građanima Crne Gore i obratno.

Iznio je podatak da je od milion turista koji su prošle godine posjetili Crnu Goru, 100 hiljada je iz BiH što je otprilike 10 odsto.

„Upravo to je razlog što je danas u Sarajevu otvorena Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Crna Gora je na taj način iskazala veliko interesovanje prema BiH i prva smo zemlja u regionu u kojoj će Crna Gora otvoriti jednu takvu kancelariju. Sve ovo govori da je turizam prepoznat kao privredna grana koja nudi jako puno i u smislu otvaranja velikog broja novih radnih mjesta i u smislu ostvarenja profita", kazao je Zirojević.

U predstavništvu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u BiH je povodom potpisivanja sporazuma organizovan prijem na kojem su prisustvovali potpisnici Sporazuma, ambasadori obje zemlje, Ramiz Bašić i Branimir Jukić, i predstavnici medija.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović predstavio je aktuelnu ponudu Crne Gore za ljetnju turističku sezonu i mogućnosti ljetovanja po prilagođenim cijenama.

Planirano je da obje zemlje realizuju zajedničke projekte koji se odnose na istraživanje tržišta, razmjenu iskustava, i intenziviranje aktivnosti na planu promocije i propagande kroz učešće na izložbama i sajmovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik