Turizam postao prioritet svetske ekonomije

Bez autora
May 20 2010

Turizam se u vremenu krize pokazao kao najvitalnija grana privrede, zbog čega je postao prioritet svetske ekonomije i po prvi put je ušao u razvojna dokumenta Ujedinjenih nacija i stateška dokumenta Evropske unije. Turizam je prvi put ušao u Lisabonski sporazum i može se očekivati da će EU uskoro imati posebne fondove za podsticanje te privredne grane. Međunarodni turizam od početka ove godine porastao je za sedam odsto, i turizam je sada u mnogim zemljama našao svoje mesto u merama ekonomske i monetarne politike, sa posebnim podsticajima za njegov razvoj. Francuska je na primer smanjila PDV na turističke delatnosti sa 18,6 na 5,6 odsto, Holandija i Kipar su ukinuli aerodromske takse, Italija i Austrija kreirale su sa bankarskim sektorom povoljnije kredite za održavanje likvidnosti, dok je Slovenija ogromna sredstva uložila u promociju turističke ponude. To su samo neke od mera koje je Svetska turistička organizacija preporučila pojedinim zemljama...

Turizam postao prioritet svetske ekonomijeTurizam se u vremenu krize pokazao kao najvitalnija grana privrede, zbog čega je postao prioritet svetske ekonomije i po prvi put je ušao u razvojna dokumenta Ujedinjenih nacija i stateška dokumenta Evropske unije, kazala je predstavnica Svetske turističke organizacije Ljubica Milojević.

- Turizam je prvi put ušao u Lisabonski sporazum i može se očekivati da će EU uskoro imati posebne fondove za podsticanje te privredne grane - kazala je ona tokom trećeg dana Kongresa banja koji se održava u Vrnjačkoj Banji.

Milojević je napomenula da je međunarodni turizam od početka ove godine porastao za sedam odsto, kao i da je turizam sada u mnogim zemljama našao svoje mesto u merama ekonomske i monetarne politike, sa posebnim podsticajima za njegov razvoj.

- Francuska je na primer smanjila PDV na turističke delatnosti sa 18,6 na 5,6 odsto, Holandija i Kipar su ukinuli aerodromske takse, Italija i Austrija kreirale su sa bankarskim sektorom povoljnije kredite za održavanje likvidnosti, dok je Slovenija ogromna sredstva uložila u promociju turističke ponude - kazala je ona i dodala da su to samo neke od mera koje je Svetska turistička organizacija preporučila pojedinim zemljama.

Ona je rekla i da je poželjno i organizovanje velikih događaja, kao što je to sada Svetsko prvenstvo u fudbalu u Africi.

- Posebno se preporučuje partnerstvo umesto konkurencije, odnosno da hoteli sa jedne destinacije međusobno sarađuju, a ne da budu konkurencija, što je u Srbiji gotovo nepoznata pojava - istakla je ona i naglasila da Srbija mora da uključi turizam u prioritete ekonomskog razvoja, a država treba da napravi i ugovor sa nekom bankom koja će odobravati kredite za podsticanje turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik