Visoke cene odbijaju turiste

Bez autora
May 13 2010

Srbija postaje sve zanimljivija turistička destinacija za strance. Posebno su tražene biciklističke ture duž Dunava, odmor na selu i kratke gradske ture. Ipak, broj stranaca koji su od početka godine boravili u Srbiji manji je šest odsto nego u istom periodu prošle godine. Na to su najviše uticali kriza i grip. Priroda, spomenici, kultura, tradicija, sve to imamo i možemo da pokažemo stranim turistima, pod uslovom da ih dovedemo u Srbiju. Pre nego što dođu u Srbiju stranci se susretnu sa prvom preprekom - aranžman koji hoće da kupe preko interneta ne mogu da plate kreditnom karticom. I to po cenama kojima se baš ne možemo pohvaliti. Bilo bi jednostavnije kad bi cene bile niže. Na primer, cene smeštaja u hotelu u Beogradu su od 80 do 100 evra za sobu. Cena prevoza avionom je oko 300 evra, pa kada se na to još dodaju cene usluga vodiča i prevoza koji se koristi tokom boravka u Srbiji, dobijamo prilično veliku sumu koja bi verovatno mogla biti korigovana.

Visoke cene odbijaju turisteBiciklističke ture duž Dunava, odmor na selu i kratke gradske ture, posebno su tražene u Srbiji.

Direktni letovi i lou kost kompanije doprineće da stranci više dolaze, ali bi bilo jednostavnije kad bi cene bile niže, poručuju strani turoperateri.

Srbija postaje sve zanimljivija turistička destinacija za strance. Posebno su tražene biciklističke ture duž Dunava, odmor na selu i kratke gradske ture. Ipak, broj stranaca koji su od početka godine boravili u Srbiji manji je šest odsto nego u istom periodu prošle godine. Na to su najviše uticali kriza i grip, objašnjavaju u Turističkoj organizaciji Srbije.

Priroda, spomenici, kultura, tradicija, sve to imamo i možemo da pokažemo stranim turistima, pod uslovom da ih dovedemo u Srbiju.

"Kod nas svaki sloj društva ima drugačije zahteve i oni žele da im se to ispuneni prilikom putovanja bilo gde. Što se Srbije tiče i onoga kako vidimo to putovanje, vaše prednosti su banje, kratki odmori u gradovima i seoski turizam", rekla je Anastazija Iljuhina, ruski turoperater.

Pre nego što dođu u Srbiju stranci se susretnu sa prvom preprekom - aranžman koji hoće da kupe preko interneta ne mogu da plate kreditnom karticom. I to po cenama kojima se baš ne možemo pohvaliti.

"Bilo bi jednostavnije kad bi cene bile niže. Na primer, cene smeštaja u hotelu u Beogradu su od 80 do 100 evra za sobu. Cena prevoza avionom je oko 300 evra, pa kada se na to još dodaju cene usluga vodiča i prevoza koji se koristi tokom boravka u Srbiji, dobijamo prilično veliku sumu koja bi verovatno mogla biti korigovana", kaže Svetlana Greli, ruski turoperater.

U Turističkoj organizaciji Srbije niže cene smeštaja očekuju tek kada se poveća konkurencija.

"Regionalni gradovi jesu jeftiniji, jer oni imaju diversifikovaniju ponudu, imaju konkurentne cene, baš zbog toga što imaju više hotela, više seoskih domaćinstava, bolju infrastrukturu", rekla je Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Jeftinije za strance nego za domaće goste


S druge strane, dešava se da je zimovanje u Srbiji jeftinije za strance nego za domaće goste.

"Veliki turoperatori zakupljuju stotine ili hiljade soba na određenoj destinaciji. Kupuju ih ranije, u predsezoni ili šest meseci ranije. Onda oni te sobe koje su kupili za 20-30 evra, pakuju u aranžmane sa prevozom i to sve bude 30-40 odsto jeftinije, nego da dođete u hotel i tražite sobu sedam dana", objasnio je Aleksandar Vukojević, turistički agent.

To znači, da bi srpski turista mogao da uplati aranžman u inostranstvu i da na srpskoj planini boravi za manje para, nego da taj isti aranžman kupi u Srbiji, iako tada stranoj agenciji plaća avionski prevoz, koji mu nije potreban.

Nismo mi jedina zemlja u kojoj se tako nešto dešava. Primera radi, Bugari i do tri puta jeftinije mogu da letuju na svom primorju, ukoliko aranžman uplate preko nemačkih agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik