U Leskovcu oboren rekord – ispečena najveća pljeskavica na svetu

Bez autora
Aug 30 2024

Najatraktivniji deo pratećeg programa leskovačke Roštiljijade je priprema najveće pljeskavice na svetu. Petočlana ekipa osmi put oborila je sopstveni rekord. Napravljena je pljeskavica od 86 kilograma i 400 grama čiji je prečnik pre pečenja bio 225 centimetara, a debljina tri i po centimetra.

Ljubiša i Predrag ne odustaju mada, kažu, postaje sve napornije. Snaga i upornost još ih ne izdaju, 86 kilograma i 400 grama težak je novi izazov u koji se upuštaju deveti put.

Ništa ovde nije lako, od pripreme ogromne pljeskavice i pečenja do najkomplikovanijeeg dela, okretanja. Zbog malog tehničkog problema, koji nije uticao na regularnost, nedostaje osmeh na licima.

„Savršen oblik te pljeskavice i izvanredno je pečena, mislim da je tim koji je pobedio, desili su se tehnički problemi gde su roštilji izmrdali“, kaže Predrag Lazarević, majstor roštilja.

„Pa, već je postalo preteško, povećali smo roštilj medjutim nastao je problem nismo ih učvrstili nekom prikladnom tehnikom i roštilji su se odvojili", dodaje Ljubiša Đorđević, majstor roštilja.

Pre tri godine pridružio im se i Ivica Zdravković, majstor roštilja i profesor gastronomije.Čast je, kaže, biti deo pobedničkog tima.

„Mi volimo grad, Roštiljijadu, volimo da se družimo i da na ovaj način dajemo doprinos", rekao je Ivica.

Prilikom okretanja pljeskavica je pukla, ali nijedan komad nije otpao. Rekord je oboren.

„Veliki poduhvat, treba ispoštovati njihov trud .I da su izgubili oni su za mene heroji", rekao je član Žirija Saša Mišić.

Šest kilograma i 400 grama teža pljeskavica nego lane. Prste su umešali ugostitelji iz Slovenije koji su početkom juna napravili pljeskavicu od 85 kilograma.

„Ja sam taj krivac, ja sam pravio 85 kilograma i dva metra i 25", kaže Mladen Bućan, ugostitelj iz Slovenije.

Priprema pljeskavice lakša je uz zvuke prve trube Guče Mihajla Zećirovića i orkestar njegovog oca Isidora, ali i podršku brojnih Leskovčana nagrađenih ukusnim zalogajima.

I petak je rezervisan za atrakciju i pravljenje najveće pljeskavice iz ruku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik