Mere da se sačuva i ojača domaća klanična industrija

Bez autora
Sep 16 2024

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović sastao se danas sa predstavnicima Udruženja odgajivača svinja Srbije, predstavnicima Udruženja proizvođača svinja Mačva, zatim Udruženja odgajivača svinja Bačka i predstavnicima klanica i preduzeća za proizvodnju i distribuciju mesa i mesnih prerađevina.

Na predlog ministra Martinovića, nakon dugog, ali i konstruktivnog razgovora, dogovoreno je da se u narednom periodu oformi operativna radna grupa, čiji bi članovi bili predstavnici svih zainteresovanih strana, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kao što ulažemo dodatni napor da pomognemo proizvođačima, naš zadatak je i da sačuvamo domaću klaničnu industriju. Zbog toga svi moramo da budemo na istoj strani, da periodičnim sastancima, kroz dijalog, zajedničkim sagledavanjem stanja i predlaganjem adekvatnih mera za dodatno unapređenje proizvodnje i prerade, u hodu rešavamo izazove sa kojima se suočava ova grana stočarstva, naglasio je Martinović.

Prema njegovim rečima, to bi omogućila nova radna grupa, na čijem bi čelu bio pomoćnik za poljoprivrednu politiku Nenad Katanić, a članovi, između ostalih, i direktor Uprave za veterinu Živko Matijević i drugi predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Sagovornici su podsetili i na neophodnost kratkoročne i dugoročne strategije za unapređenje ove grane stočarstva u Srbiji, o kojima je ranije bilo reči.

Kako su naveli, svima je u interesu da Srbija bude izvozno opredeljena, ali da se prvenstveno obezbedi potrebna količina mesa za domaće tržište.

U današnjem razgovoru, u svojstvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, učestvovali su pomoćnik ministra za poljoprivrednu politiku dr Nenad Katanić i direktor Uprave za veterinu Živko Matijević.

U ime Udruženja odgajivača svinja Srbije prisutni su bili Zoran Ilić, Ronald Holo i Miodrag Vlaškalić, ispred Udruženja odgajivača svinja Bačka prisustvovala je Dragana Potpara, a ispred Udruženja proizvođača svinja Mačva Vladimir Talić i Zoran Vukadinović.

Sa strane mesnih industrija u razgovorima su učestvovali Pavle Paunović ispred preduzeća Trlić, Milenko Đurđević ispred klanice Đurđević, Bratislav Bogatić iz preduzeća Agro-Papuk, Zoran Matijević ispred klanice Matijević, Dragan Miladinović ispred preduzeća Juhor, Dušan Knežević i Mirko Stojanović ispred preduzeća Zlatiborac, Aca Tomašević ispred preduzeća Neoplanta, Radoje Žunić i Nataša Ljubojević Vesović iz preduzeća Žuna trejd, kao i Radoslav Nedeljković u ime klanice i prerade mesa Nedeljković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik