U obveznim mirovinskim fondovima 22,2 milijardi eura štednje

Bez autora
Sep 18 2024

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju kolovoza ove godine dosegnula je 22,2 milijardu eura, gotovo 85 milijuna ili 0,4 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

OMF-ovi su krajem kolovoza ukupno imali 2,3 milijuna članova, gotovo 13,5 tisuća više nego u srpnju što odražava sezonsko zapošljavanje. Istodobno, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u srpnju je prestalo članstvo za 1342 osiguranika.

U kolovozu se u obvezne mirovinske fondove slilo 130,8 milijuna eura doprinosa, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih fondova iznosili su 29,4 milijuna eura ili 12,5 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju srpnja za A kategoriju bili su negativni 0,2 posto, a za B kategoriju 0,1 posto, dok su za C kategoriju bili pozitivni 0,4 posto. Godišnji prinosi su imali pozitivni predznak u sve tri kategorije – u kategoriji A je zabilježen rast od 13,3 posto, u kategoriji B za 10 posto, a u kategoriji C za 4,7 posto.

Gledano od početka godine, A kategorija nosila je prinos od 9,1 posto, kategorija B 6,4 posto, dok je C kategorija imala 2 posto prinosa. Krajem kolovoza za mirovine je u B kategoriji štedjelo je 78,6 posto članova, u kategoriji A 17 posto, a u kategoriji C svega 4,4 posto osiguranika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik