Prva ovogodišnja privatizacija – prodan Institut za sigurnost

Bez autora
May 27 2024

Većinski portfelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) smanjuje se na deset poduzeća – u drugom je krugu privatizacije Instituta za sigurnost Zagreb, naime, pristigla jedna obvezujuća ponuda. Potvrdili su nam to u CERP-u, kojemu je to i prva prodaja većinskog udjela u ovoj godini.

Zagrebačka tvrtka koja se bavi poslovima sigurnosti na radu, ispitivanja sigurnosti od požara i zaštite u industrijskim i drugim prostorima, te izradom sigurnosnih znakova, ponuđena je po početnoj cijeni od 543 tisuće eura za paket dionica koje čine 95,60 posto temeljnog kapitala. Tko su kupci i koliko će od prodaje državi sjesti na račun, u CERP-u, na čijem je čelu Milan Plećaš, još ne otkrivaju.

Sklapanje ugovora

“U predmetnom postupku sudjelovala su dva ponuditelja, koji su uplatili jamčevinu. U tijeku je sklapanje Ugovora o prodaji i prijenosu dionica predmetnog društva s najboljim ponuditeljem, a kojim je ugovoren rok za uplatu kupoprodajne cijene”, stoji u odgovoru koji smo dobili u CERP-u, u kojem ističu i kako će nakon uplate kupoprodajne cijene izvješće o provedenom postupku javnog nadmetanja objaviti na web stranici CERP-a.

poster

Institut za sigurnost atipičan je privatizacijski slučaj i zbog toga što je tek ove godine pokrenut, jer je čudan i kompleksan splet imovinsko-pravnih odnosa zamrznuo njegov status, te je prvi put prodaja oglašena ove godine.

Dobit 18 tisuća eura

Riječ je o tvrtki koja postoji još od 1960. godine, a prema podacima iz financijskog izvješća, u 2023. imala je 11 zaposlenika, ostvarila je ukupne prihode od 426 tisuća eura. Godinu je zaključila s neto dobiti u iznosu od 18 tisuća eura i EBITDA-om od 32,6 tisuća eura, dok je stanje ukupnog gubitka kumuliranog iz ranijih godina iznosio 166 tisuća eura.

Ove godine većinski portfelj tvrtki u državnom vlasništvu, onih koje nisu od njezinog strateškog značaja, već se smanjio za jednu, no ne prodajom.

Naime, odlukom Upravnog vijeća CERP-a splitski Pomorski centar za elektroniku pripojen je drugoj državnoj tvrtki, Odašiljačima i vezama (OiV). U svom manjinskom portfelju CERP, pravni sljednik nekadašnjeg Fonda za privatizaciju, prema posljednjim podacima, još uvijek ima udjele u 156 tvrtki.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik