Slovenski CGP preuzeo karlovački Aquaterm

Bez autora
Oct 08 2024

Građevinar CGP iz Novog Mesta, prema posljednjoj analizi Financa, u više navrata najveća građevinska tvrtka u Sloveniji, preuzeo je tvrtku Aquaterm iz Karlovca s ciljem strateškog širenja svoje djelatnosti na hrvatskom tržištu.

Kako kažu u CGP-u, time će ojačati svoj razvojni potencijal i smanjiti rizike zbog prevelike ovisnosti o domaćem tržištu.

Prema CGP-u, karlovački Aquaterm je vodeća hrvatska tvrtka u području izgradnje komunalne infrastrukture, niskogradnje i mikrotuneliranja. Na njihovim stranicama, među ostalim, stoji da je tvrtka u sadašnjem obliku osnovana prije 30 godina, a sa svojim prethodnicima ima 50-godišnju povijest. Aquaterm je, kako piše na njihovu webu, tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u djelatnostima izgradnje komunalne infrastrukture (vodovodnih sustava od izvora do potrošača, kanalizacijskih sustava, objekta visokogradnje i niskogradnje vezanih uz osnovnu djelatnost – vodocrpilišta, crpne stanice, vodospremnici, pročistači otpadnih voda, opremanje cestovnih tunela – protupožarni sustavi/ hidrantske mreže) te specijalizirani za izradu mikrotunela, horizontalnih bušenja ispod prometnica te analiza i otkrivanje kvarova na vodovodnim i kanalizacijskim instalacijama.

Trenutačno zapošljava gotovo 150 ljudi, prošlogodišnji prihodi dosegnuli su oko 15,4 milijuna eura, a neto dobit nešto više od 1,6 milijuna eura.

CGP Grupa ovom kupnjom postaje još važniji član građevinske industrije i u Hrvatskoj, čime se otvaraju nove mogućnosti širenja poslovanja na hrvatskom tržištu. Ujedno, ovo preuzimanje CGP grupi osigurava veću neovisnost, smanjuje izloženost različitim utjecajima jednog tržišta i jača razvojni potencijal“, poručuju iz CGP-a povodom ove akvizije. Inače, CGP je u 100-postotnom vlasništvu tvrtki iz grupe Perspektiva supružnika Darija i Vesne Južne.

CGP trenutno na hrvatskom tržištu posluje kroz podružnicu CGP Gradnja u Zagrebu, no trenutno je najaktivniji u području izgradnje komunalne infrastrukture, posebice u području gospodarenja otpadnim vodama.

CGP je prošle godine na razini grupe ostvario 230,1 milijun eura čistih prihoda od prodaje, što je nešto manje nego 2022. Pritom je neto dobit porasla 14 posto, na 18,2 milijuna eura, a bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) gotovo trećinu do 30,8 milijuna eura. Grupa je lani u prosjeku zapošljavala 617 ljudi.

Prema posljednjoj analizi Financa, lani je, uzme li se u obzir više faktora, bila najveća slovenska građevinska tvrtka. U međuvremenu su ga samo po prihodima prestigli Kolektor CPG i Kolektor Koling.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik